Het laagseizoen is alweer begonnen voor de meeste webshops in Nederland. Je hoort de krekels tjirpen op de achtergrond, de bezoekersaantallen dalen op de website en er komen flink minder bestellingen binnen.
Het voorseizoen voelt hierdoor als een onzekere tijd, misschien wel inclusief rode cijfers. Je moet de boel alleen wel blijven relativeren, want zelfs de superdrukke Chinese Muur heeft een laagseizoen. Je weet wel, dat ene “muurtje” die 20 miljoen mensen per jaar bezoeken.
Wat ga jij doen om door deze rustige periode heen te komen? Ben je iemand die in de komkommertijd achterover blijft zitten en wacht tot het hoogseizoen komt of kom je in actie?
Na vandaag kies je hopelijk deur nummer twee (actie).
Wat is een laagseizoen voor webshops?
Een laagseizoen is een rustige periode in het jaar waarin bezoekersaantallen en de verkoop afnemen. Een laagseizoen kan weken tot maanden duren en de lengte van deze periode verschilt per sector.
Wanneer het laagseizoen is voor jouw e-commerce business wordt bepaald door je producten, je markt, je locatie, het weer en meer factoren. Maar je kunt de meeste online winkels grofweg in twee groepen verdelen: shops met seizoensgebonden producten en shops met “always on” producten, oftewel producten die het hele jaar door verkocht worden.
Webshops met seizoensgebonden producten
Voor een online winkel die alleen kerstpakketten verkoopt zullen de zomermaanden erg rustig zijn. Idem voor de bikiniwebshop en de online ijssalon in de winter.
Webshops met “always on” producten
Ook shops die het hele jaar door hun waren kunnen slijten zien vaak geen hockeystickgroei maand na maand na maand. Dit komt door de gemiddelde consument: van januari t/m april, bijvoorbeeld, zijn de feestdagen achter de rug, het zijn overwegend donkere maanden en er wordt niet veel ondernomen.
Een zomerdip qua sales komt ook voor: in de zomermaanden zijn veel mensen weg op vakantie of men gaat liever naar de winkelstraat, gevolgd door een terrasje. Biertje erbij. Je kent het wel.
Wat kun je doen in het laagseizoen?
Op je luie reet zitten op de bank voor de TV is één antwoord, maar ik ga er voor het gemak even van uit dat je ondernemend bent ingesteld en dat je wilt groeien.
Zo ja, dan is een laagseizoen dé tijd om nieuwe taken op te pakken, moetjes op je takenlijst af te vinken, je e-com bedrijf opnieuw uit te vinden of een mix van alle drie. In het hoogseizoen heb je hier namelijk vaker niet dan wel tijd voor.
Wat kun je nou allemaal doen? Lees hieronder en gij zult stof tot nadenken ontvangen.
Tip #1: website updates
De komkommertijd is hét moment om je website in orde te krijgen en om al die verwaarloosde klusjes op te pakken. Begin hierbij bij het begin. Wat zijn de meest dringende zaken die eigenlijk gisteren moesten gebeuren?
Denk dan aan dingen als:
- Staan alle producten goed op de website? Teksten, afbeeldingen, prijzen, voorraad, etc.
- Schept je shop vertrouwen? Keurmerken, reviews, FAQ’s, klantenservice opties zoals chat & bel.
- Why you? Wat is je verhaal, missie, visie, USP’s? Sell it to me!
- Techniek: user experience, Core Web Vitals, laadsnelheid, etc.
Dit afvinken slaap je niet alleen lekkerder van, maar ook vroeger. Is je wederhelft ook weer blij dat je d’r niet om 1 uur ‘s nachts wakker maakt. Best fijn, toch?
Tip #2: strategie en reflectie
Ten eerste, heb je überhaupt een strategie voor de marketing, logistiek en service van je webshop? Want zonder doel, KPI’s en plan van aanpak ben je niet bezig met opschalen, maar met bezigheidstherapie. Daar houden we niet van hier bij Skreep.
Ten tweede, geen enkel plan overleeft het eerste contact met de vijand.

Oftewel: elke strategie is perfect totdat ‘ie de realiteit ontmoet.
Evalueer daarom tijdens het voorseizoen of je plannen voor het jaar (nog) realistisch zijn en, zo nee, wat is je plan B? Kun je een grotere impact maken door budgetten te verschuiven van kanaal A naar B, bijv. van social media naar e-mail marketing?
Reflecteer ook op je bedrijfsprocessen of alles loopt zoals het moet lopen. Waar zit de verspilling qua tijd, geld, mankracht? Wat kun je (deels) automatiseren met ChatGPT? Geef je webshop een APK-keuring en licht alles door.
Wat meer houvast nodig? Lees ons artikel over e-commerce strategie.
Tip #3: zoekwoorden onderzoek
Weet je waar de grootste potentie ligt van jouw producten? Dankzij een zoekwoorden onderzoek krijg je meer inzicht in wat jouw doelgroep zoekt op Google en hoe sterk de concurrentie is.
Een goed zoekwoorden onderzoek geeft de input die je nodig hebt om beslissingen te maken over de content op je website, maar ook over potentiële nieuwe producten. Het is m.a.w. een marktonderzoek binnen de Google wereld.
Heb je al een zoekwoorden onderzoek? Oké, nice, maar wanneer heeft deze voor het laatst een update gehad? Want je potentiële klanten zitten niet stil en je concurrentie ook niet, dus vraag & aanbod veranderen mettertijd. Idealiter wil je daarom jaarlijks de boel updaten, zodat je geen trends mist (zowel positieve als negatieve).
Tip #4: technische SEO
Ook al bestaat een goede SEO performance al jaren uit een mix van je technische SEO, content en link building op orde hebben, technische SEO is vaak het ondergeschoven kindje. De gemiddelde webshopeigenaar denkt namelijk: na het bouwen van de website ben ik klaar met techniek.
En dat is je kans.
SEO is uiteindelijk namelijk een spel van doen wat de concurrentie niet bereid is om te doen. Fouten uitbuiten. Meer ranking factoren meenemen in je e-commerce site.
Verstevig daarom het technische fundament van je shop door te kijken naar zaken als:
- Paginated content op categoriepagina’s
- Interne linkstructuur
- SEO voor afbeeldingen
- Canonical tags
- SERP feature kansen (“rich snippets”)
Voor een aantal van deze punten zul je een website development partij nodig hebben, maar je komt ook een heel eind met Shopify apps, WordPress plugins of Magento extensies (afhankelijk van het CMS-systeem waar je online store op draait).
Tip #5: nieuwe visuals op je website
Ik noemde het eerder al als één van de website updates die de moeite waard zijn, maar de visuals/creatives van je producten zijn goud waard en daarom verdienen ze extra aandacht.
Stap 1: meerdere foto’s per product
Het verbaast me nog steeds hoeveel e-commerce bedrijven maar één foto van elk product hebben. Dit terwijl de één het productlabel wilt zien voor de aankoop en de ander gevoeliger is voor lifestyle imagery, oftewel producten in gebruik (“action shots”) en niet met zo’n saaie witte achtergrond.
Top om werk van te maken tijdens het laagseizoen. Je conversieratio zal je bedanken…
Stap 2: next level visuals
Video, 360 graden afbeeldingen, augmented reality. De keuze is reuze en niet alles is relevant of betaalbaar voor elke webshop, maar doe dan in ieder geval de moeite om een mooie plaat te maken van de impact op de maatschappij van je product.
The consumer cares, namelijk.
Wat voor verschil maakt je bedrijf in de wereld? Visualiseer dat.
Stap 3: back to basics
Je wil niet tijdens het hoogseizoen erachter komen dat de productafbeeldingen niet meer van deze tijd zijn. Simpele updates van productfoto’s moet je daarom zeker niet overslaan: scherpere plaatjes, grotere, etc.
Dit soort taken kun je het beste oppakken in het laagseizoen, want als jouw bezoekers weer terugkomen in de drukkere periode kijken ze dan naar frisse, nieuwe productpagina’s.
Tel uit je winst.
Tip #6: conversieverbeteringen
Meer halen uit bezoekers die je website toch al bezoeken, dát is conversie optimalisatie. Hoe hoger het percentage aan bezoekers dat koopt, hoe meer omzet je uiteindelijk draait.
Met conversieverbeteringen maak je dus aanpassingen aan je website die ervoor zorgen dat bezoekers sneller en/of vaker een bestelling plaatsen.
Maar hoe weet je wat een goede aanpassing is? Door data te verzamelen tijdens het laagseizoen.
Iedere bezoeker heeft eigen voorkeuren over hoe zij een pagina willen zien en aan jou de taak om erachter te komen wat de algemene voorkeur is van jouw gebruikers. Het volgende stappenplan kan je hiervoor aanhouden:
- Verzamel data met tools als Google Analytics en Hotjar.
- Speurwerk: vind de mogelijke problemen, zoals bijv. slechtere performance op mobiel versus desktop of met Chrome versus Safari.
- Impact bepalen: wat levert de grootste winst op bij verbetering? Begin daar mee.
- Hypothese vormen: als we X verbeteren dan verwachten we Y vanwege data Z. Een goede uitkomst is dit, een neutrale uitkomst is dat en een negatieve uitkomst is zus en zo.
- Test je hypothese met een A/B test.
Klinkt dat ingewikkeld?
Dat is het ook, maar als je maar één ding leert van dit verhaal laat het dan dit zijn: jij bent je klant niet, dus pas NOOIT iets groots aan op je website omdat jij vindt dat dat beter gaat werken.
We hebben hier bij Skreep helaas meer dan eens shops gezien waarbij de sales de afgrond in doken, omdat “conversieverbeteringen” werden doorgevoerd o.b.v. onderbuikgevoelens.
Tip #7: mobile friendly design
“Ja, maar mijn webshop is al mobile-friendly”.
O ja? Wij komen helaas maar weinig websites tegen die een perfecte score krijgen bij deze test.
Daarnaast gelooft de gemiddelde online winkel direct de websitebouwer die aangeeft dat de boel gebouwd is volgens de laatste standaarden, inclusief een responsive design. Vervolgens blijkt de site alleen getest te zijn op een iPhone want de bouwer heeft geen Android, of alleen op Firefox want de bouwer gebruikt geen Safari, etc.
Niemand keek ondertussen naar de websitestatistieken waaruit blijkt dat 30% van het verkeer via een Android smartphone binnenkomt, bijvoorbeeld.
En daarom moet je een website laten bouwen of een website redesign doen m.b.v. een online marketing partij (of freelancer): omdat jij én de websitebouwer de klant niet zijn. Laat daadwerkelijk gedrag van bezoekers en je data beslissen wat je moet doen qua website design, mobiel friendly design, etc. en niet iemands mening.

Tip #8: customer loyalty
Mensen zijn eerder geneigd om iets te kopen als zij er iets voor terugkrijgen. Dit wordt ook wel wederkerigheid genoemd onder de overtuigingstechnieken.
Bij platforms zoals WordPress kun je verschillende plugins toevoegen die voor jou een loyaliteitsprogramma mogelijk maken. Bij het opzetten van een loyaliteitsprogramma kan je denken aan het sparen van punten, kortingen opbouwen of andere extra’s. Door een loyaliteitsprogramma op te zetten heb je niet alleen meer kans op klanten die terugkomen in het laagseizoen, maar ook meer kans op loyale klanten gedurende het jaar.
Woocommerce (voor WordPress) biedt bijvoorbeeld de volgende plugins aan:
- Woocommerce Points and Rewards (Pro)
- WPLoyalty
- Sumo Reward Points
Andere platforms zoals Shopify en Magento hebben hun eigen varianten hiervan.
Hoe dan ook raad ik aan om meer te doen met klantbehoud in het laagseizoen.
Conclusie: boost je business tijdens het voorseizoen
Zoals je ziet kun je talloze taken oppakken als het laagseizoen is begonnen voor jouw webwinkel. Dit is zeker geen uitputtende lijst, maar dit zal hopelijk voor wat inspiratie zorgen om in actie te komen.
Hier nog even alle aandachtspunten op een rij voor je:
- Update je website
- Maak (of herzie) je strategie
- Doe een zoekwoorden onderzoek (of update je bestaande onderzoek)
- Verbeter je technische SEO
- Maak nieuwe visuals voor op de site
- Start met conversieverbeteringen
- Dubbelcheck dat mobile friendly design
- Investeer in customer loyalty (klantbehoud)
Misschien kom je niet aan alles toe in deze rustige periode, maar vink in ieder geval 2-3 dingen af zodat je een vliegende start kunt maken in het hoogseizoen.
Op die manier is je laagseizoen een stuk productiever dan wanneer je vanuit je luie stoel nóg een seizoen van Manifest, You of The Witcher kijkt.