Bijna elke keer als ik een webshop bezoek wordt ik enthousiast van alle mogelijkheden die ik zie op SEO gebied. Er is gewoon zoveel potentie die je kunt benutten met producten en/of e-commerce SEO!

Vandaag wijs ik een aantal kansen aan voor je die je eerder misschien gemist hebt, in de hoop dat je ze gaat benutten én dat je op zoek gaat naar meer.

#1: E-commerce SEO & productontwikkeling

Shops die hun eigen producten kunnen laten maken (fabrikanten) gaan vaak reactief met SEO aan de slag. Ze stellen logisch klinkende vragen als “hoe kan ik beter gevonden worden in Google met mijn producten?”, maar is dat eigenlijk niet de omgekeerde wereld jongens?

Denk er maar eens over na: met een zoekwoorden onderzoek maak je de vraag in de markt naar je producten inzichtelijk, maar waarom zou je het daarbij laten? Waarom niet uitvogelen waar er behoefte naar is in de bredere markt en daar heel specifiek nieuwe producten voor gaan maken?

Dát is proactief zijn met e-commerce SEO: keyword research gebruiken als input voor productonderzoek en productontwikkeling. Hiermee laat je de markt vertellen wat men zoekt en spring je hier handig op in, terwijl de traditionele SEO aanpak soms meer lijkt op een vierkant in een cirkelvormig gat proppen.

Een groot voordeel van de proactieve aanpak hanteren is dat je de wedstrijd zonder aannames begint: je kijkt naar wat er allemaal mogelijk is en zegt eerder “waarom niet?” dan “dit is niet relevant voor product XYZ”.

#2: Secundaire keywords

In de praktijk zie je dat de meeste e-commerce toko’s de grootste moeite hebben met het invullen van de SEO info voor elk product. Titels, meta descriptions, alt tags en ga zo maar door. Dit proces duurt vaak maanden, het overzicht is al snel zoek en de kwaliteit van de SEO content is regelmatig niet goed genoeg.

Waarom? Een gebrek aan tijd, kennis en kunde, maar vooral structuur. Het helpt natuurlijk ook niet dat producten optimaliseren voor SEO monnikenwerk kan zijn, zeker als je er 5k hebt. Het is alleen wel de moeite waard, in keiharde euro’s.

Bovenstaande is natuurlijk al een gemiste kans an sich, maar er is meer. Zoekmachine optimalisatie voor producten gaat vaak niet verder dan het primaire zoekwoord, oftewel één enkel zoekwoord waar je een specifiek product voor wilt laten ranken.

Pak er alleen eens Google Search Console bij en je zult zien dat product SEO tegenwoordig meer om topics draait dan om keywords. Ik zie bij meerdere klanten van ons producten ranken voor 10, 50 en soms zelfs honderden zoekwoorden… per product!

Het is dus te simpel gedacht om je producten voor één zoekwoord te optimaliseren. Het is beter om naast je focus zoekwoord één of enkele secundaire zoekwoorden te kiezen en deze te verwerken in bijvoorbeeld je copy en alt teksten van afbeeldingen. Nog beter: gebruik Google Search Console data als input en optimaliseer voor zoekwoorden waar je al aardig mee scoort (ergens in de top 5 rankings).

“The money’s in the long tail”, zeg ik dan.

Met je shop goed ranken op duizenden zoekwoorden met een laag zoekvolume is altijd beter dan goed ranken op één zoekwoord met een hoog zoekvolume. Je concurrentie moet dan namelijk op veel meer doelen schieten om je in te halen. Daarnaast is de impact als je ranking voor één zoekwoord daalt minder groot en dat betekent dat je SEO performance beter te behouden is en voorspelbaarder wordt.

#3: Koopintentie killers

Relevantie is superbelangrijk voor e-commerce SEO. Met relevantie bedoel ik hier niet alleen je productpagina’s en categoriepagina’s optimaliseren voor zoekwoorden, maar ook voor de juiste intentie van zoekers.

Het klinkt allemaal heel simpel: verkoop je producten, dan moet je mikken op zoekers met een koopintentie. Denk dan aan zoektermen targeten als “koffiemok kopen” en “regenjas bestellen” (afhankelijk van wat je precies verkoopt natuurlijk). Maar het gaat nog een stapje verder dan dat: je moet niet alleen de juiste termen targeten, maar ook de juiste soort informatie geven. Commerciële informatie dus (naast productinformatie).

En daar gaat iets niet goed bij veel webshops. Ik kom namelijk dagelijks shops tegen met hele lappen tekst vol informatieve content, met name op categoriepagina’s. Als we het koffiemok voorbeeld uit de alinea hierboven gebruiken, dan staan er op zo’n categoriepagina antwoorden op vragen als:

  • “Wat is een koffiemok?”
  • “Hoe groot is een koffiemok?”
  • Etc.

Wikipedia is er niks bij. Waarom is dit niet goed?

Het algoritme van Google is slim genoeg om onderscheid te maken tussen 4 behoeften (intenties) van zoekers: know (weten), go (gaan), do (doen) en buy (kopen). Telkens als er een zoekopdracht wordt gedaan probeert Google de intentie van de zoeker te bepalen en de rankings reflecteren dit:

  • Wil je iets weten, dan zie je voornamelijk informatieve content
  • Wil je iets doen, dan krijg je bijvoorbeeld Google Maps locaties te zien
  • Wil je iets kopen, dan krijg je vooral webshops te zien (en Google Shopping)

Wat gebeurt er daarom als je informatieve content op je categorieën plaatst, naast de producten die je wilt verkopen? Juist: er komt een moment dat Google niet meer weet of je de “weten” behoefte probeert te vervullen of de “kopen” behoefte… en dan wordt hoger ranken op zoekwoorden met een koopintentie wel héél lastig!

Het standaardadvies van veel SEO’s is om meer relevante content toe te voegen aan je pagina’s om beter gevonden te worden in Google, maar vaak wordt er niet bij gezegd dat je de koopintentie hierbij wél moet blijven targeten. Het is dus niet gek dat dit probleem bestaat.

Het is gelukkig wel een oplosbaar probleem. Afhankelijk van de industrie (fashion, fitness, food, etc.) zijn er specifieke dingen die je kunt doen om dit probleem te voorkomen of te fixen. Neem vooral eens contact met ons op voor een specifieker advies (geheel vrijblijvend).

Deel dit met je netwerk

Insights in je inbox?

Krijg onze e-commerce tips & tricks in je inbox en boost je business.

Gelukt! Binnenkort heb je handige insights in je inbox.
Er was een probleem met je inschrijving. Probeer het opnieuw.

Weten hoe we omgaan met je data? Lees de privacy policy.